Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018

Διαδραστική Έκθεση: Βιοτεχνολογία - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 109 - 21/06/13

Τελευταίος σταθμός της περιήγησης της εκπομπής Aegean Digital στο ίδρυμα Ευγενίδη, είναι η μόνιμη διαδραστική έκθεση Βιοτεχνολογία, στην οποία η βιολόγος Κατερίνα Τσικαλάκη υποδέχεται τον Αντώνη και την Ειρήνη και τους ξεναγεί σε πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα.

Το πρώτο είναι ένα στερεοσκόπιο στο οποίο μπορούμε να δούμε 4 οργανισμούς, καθώς και βιντεοσκοπημένα κύτταρα σε καλλιέργεια. Στη συνέχεια της περιήγησης 3 δείγματα από DNA κρεμμυδιού, ποντικιού και ανθρώπου φαίνονται ίδια στο μικροσκόπιο. Όπως μας εξηγεί η κυρία Τσικαλάκη, μόνο με τεχνικές μοριακής βιολογίας και συγκεκριμένα με μελέτη της αλληλουχίας μπορούμε να ξεχωρίσουμε από πού προέρχεται κάθε δείγμα.

Ο Αντώνης πειραματίζεται στη δομή διπλής έλικας με τη γουανίνη και την αδενίνη και έπειτα βλέπει πώς το γονίδιο της μεσογειακής αναιμίας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και πώς κληρονομείται.

Δύο ακόμα ενδιαφέροντα διαδραστικά εκθέματα έχουν να κάνουν με τα χρωμοσώματα. Σε αυτά μπορούμε να ακούσουμε πληροφορίες για κάθε χρωμόσωμα και να συνδυάσουμε ζεύγη αυτών.

Τέλος στο πλαίσιο της κατανόησης των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, βλέπουμε πώς μια ντομάτα μπορεί από κόκκινη να γίνει πράσινη με τη μεταφορά ενός βακτηρίου πράσινης μέδουσας. Μπορούμε επίσης να διαβάσουμε τα επιχειρήματα υπέρ και τα κατά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Η ενδιαφέρουσα αυτή σειρά εκπομπών κλείνει με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος Ευγενίδη να μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για διαδικτυακές κρατήσεις θέσεων σε παραστάσεις και αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων για την επίσκεψη στην έκθεση.

 

Διαδραστική Έκθεση: Ήχος και Εικόνα - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 108 - 14/06/2013

Η εκπομπή Aegean Digital συνεχίζει να μας ξεναγεί στον πρότυπο εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος Ευγενίδη. Σήμερα συγκεκριμένα, η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνης Κουνέλης (που ανακαλύπτει στο χώρο της έκθεσης αόρατα drums με ειδικούς σένσορες, οι οποίοι ανιχνεύουν την κίνηση των χεριών και την μεταφράζουν σε ήχους), βρίσκονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, που στεγάζει τη δεύτερη θεματική της έκθεσης με τίτλο «Ήχος και Εικόνα».

Αρχικά βλέπουν πώς οι άπειρες ανακλάσεις του ήχου, μεταφέρουν έναν ψίθυρο, μέσω μιας λείας κοίλης επιφάνειας από ειδικό υλικό, σε μία άλλη, αρκετά μακριά, με την τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στα θέατρα που κατασκεύαζαν, όπως π.χ. στην Επίδαυρο.

Ο κύριος Δημήτρης Πετάκος, Ιστορικός της Επιστήμης, παρουσιάζει, αμέσως μετά, το αγαπημένο του έκθεμα, το οποίο έχει να κάνει με τη σύνθεση του φωτός. Σε τρεις προβολείς λευκού φωτός, τοποθετεί ένα πράσινο, ένα κόκκινο και ένα μπλε φίλτρο αντίστοιχα και ενώνοντας τις προβολές τους παρατηρούμε ότι το κόκκινο με το πράσινο μαζί, δίνουν το πορτοκαλί και αν προσθέσουμε σε αυτά και το μπλέ, γίνεται λευκό. Έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτό, πώς το ουράνιο τόξο δημιουργείται όταν το λευκό φως διέρχεται μέσα από ένα πρίσμα, ένα κρύσταλλο ή τις σταγόνες της βροχής, αυτό που ο Νεύτωνας απέδειξε, ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα, ότι δηλαδή το λευκό φως είναι σύνθετο και τα υπόλοιπα απλά.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα που ο Αντώνης και η Ειρήνη συναντούν στη διαδραστική έκθεση, είναι το «Διευθυντής Φωτογραφίας». Σε ένα στημένο σκηνικό μπορούμε να εφαρμόσουμε 3 διαφορετικά σενάρια μέσω του κατάλληλου φωτισμού, πατώντας στην οθόνη αφής, ανάλογα με το τρικ που θέλουμε να δημιουργήσουμε (π.χ. ξημέρωμα, νύχτα).

Κατόπιν ενημερωνόμαστε για το κατά πόσο πετύχαμε αυτό που έπρεπε να αποδώσουμε. Στη συνέχεια ο κύριος Πετάκος, μιλάει για τη συχνότητα του ήχου που καθορίζει αυτά που ακούμε και αυτά που δεν γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο αυτί (υπόηχους, υπερήχους). Ο ήχος με συχνότητα από 20Hz έως 20.000Hz πχ από ένα τζιτζίκι ή ένα αεροπλάνο γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί, ενώ από μια νυχτερίδα ή ένα σεισμό δεν γίνεται, γιατί είναι άλλης συχνότητας.

Η ξενάγηση της εκπομπής κλείνει με ένα έκθεμα – τύμπανο, στερεωμένο στην πλαϊνή πλευρά του κυλίνδρου του. Καθώς κάποιος χτυπάει την μεμβράνη του, δημιουργούνται ταλαντώσεις που σπρώχνουν τον αέρα και βγαίνει από τον ανοιχτό πάτο του, κινώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που είναι τοποθετημένα απέναντι. Στην επόμενη και τελευταία εκπομπή του Aegean Digital στο Ίδρυμα Ευγενίδη, η Ειρήνη και ο Αντώνης θα μας ξεναγήσουν στο τρίτο μέρος της έκθεσης με θέμα «βιοτεχνολογία».

 

Διαδραστική Έκθεση: Ύλη και Υλικά - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 107 - 07/06/2013

Η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνης Κουνέλης, συνεχίζοντας την επίσκεψή τους στο Ίδρυμα Ευγενίδη, βρίσκονται, σε αυτή την εκπομπή του Aegean Digital, στον πρότυπο εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος. Εκεί βρίσκονται 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να πειραματιστεί, έχει τη δυνατότητα να τα νιώσει με αισθήσεις όπως η αφή και μέσω αυτών γίνεται κατανοητό πώς λειτουργούν τα φυσικά φαινόμενα και οι νέες τεχνολογίες. Η έκθεση βρίσκεται σε τρεις ορόφους συνολικής έκτασης 1400 m², από τους οποίους το ισόγειο φιλοξενεί τη θεματική ενότητα «ύλη και υλικά», ο πρώτος όροφος «επικοινωνία με ήχο και εικόνα» και ο δεύτερος «βιολογία και βιοτεχνολογία».

Σε αυτό το χώρο μας υποδέχεται η κυρία Λύδα Αρνέλλου, Διδάκτωρ της Επικοινωνίας της Επιστήμης, για να μας εξηγήσει την καινοτομία της έκθεσης αυτής. Σε αντίθεση με το «μην αγγίζετε τα εκθέματα» που επιβάλλεται σε όλα σχεδόν τα μουσεία, στο Ίδρυμα Ευγενίδη, ο επισκέπτης μπορεί και πρέπει να αγγίξει το έκθεμα, να πατήσει κουμπιά, να μετρήσει δείγματα, να συνδυάσει υλικά μεταξύ τους, να τα ζυγίσει, να ακούσει ήχους τους οποίους μπορεί να συνδυάσει και να τους επεξεργαστεί με τα μέσα της τεχνολογίας στην αίθουσα με τα εικονικά κρουστά. Η έκθεση αυτή απευθύνεται κυρίως σε παιδιά άνω των 8 ετών και σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται περιοδικές δραστηριότητες και για μικρότερα παιδιά.

Στο ισόγειο, η Ειρήνη και ο Αντώνης, συναντούν τον αστροφυσικό Γιάννη Κοντογιάννη και προσπαθούν ανάμεσα σε ξύλο, μάρμαρο, ατσάλι, γυαλί και τεφλόν, με την αφή, χωρίς οπτική επαφή, να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα όμοια σε σχήμα και μέγεθος εκθέματα, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία τους. Σε μια επόμενη δραστηριότητα, υλικά τα οποία είναι, καουτσούκ, δύο διαφορετικά είδη ξύλου, ατσάλι, αλουμίνιο, και ένα συνθετικό υλικό, ζυγίζονται για να αποδειχθεί ότι ενώ έχουν διαφορετικό όγκο, είναι ισοβαρή. Μία άλλη δραστηριότητα που μας εξηγεί ο κύριος Κοντογιάννης, είναι το πώς ένα τζάμι υγρών κρυστάλλων από αδιαφανές, μπορεί να γίνει διαφανές.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη, να δει με λεπτομέρεια τα συνθετικά μέρη από τα οποία κατασκευάζεται μία σανίδα σερφ, να εφαρμόσει σε ένα κύκλωμα υλικά έχοντας μετρήσει την αγωγιμότητά τους και γενικά να βρει ευχάριστους τρόπους να έρθει σε επαφή με αντικείμενα και φαινόμενα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένος όπως οι οπτικές ίνες και η εσωτερική ανάκλαση αντίστοιχα.

Τέλος, ο κύριος Γιάννης Κοντογιάννης μας εξηγεί, παρουσιάζοντας μας ένα έκθεμα, πώς οι φακοί των γυαλιών μας φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, ολοκληρώνοντας την περιήγηση μας στο ισόγειο και την θεματική ενότητα «ύλη και υλικό» και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη εκπομπή, στην οποία θα περιηγηθούμε στον πρώτο όροφο, με θεματική ενότητα «επικοινωνία με ήχο και εικόνα».

 

Εκπαιδευτικά Πειράματα - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 106 - 31/05/2013

Ο Αντώνης Κουνέλης και η Ειρήνη Αναγνώστου, συνεχίζοντας την περιήγηση τους στο Ίδρυμα Ευγενίδου, μας παρουσιάζουν στην τρίτη κατά σειρά εκπομπή του Aegean Digital με θέμα τις δραστηριότητες του ιδρύματος, μια ενδιαφέρουσα παράσταση εκπαιδευτικών πειραμάτων.

Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, στα πλαίσια της διαδραστική έκθεσης που λειτουργεί στο Ευγενίδειο, λαμβάνει χώρα η παράσταση αυτή η οποία αντλεί τη θεματολογία των πειραμάτων της από το ευρύτερο φάσμα των επιστημών, ανανεώνοντας τη κάθε δύο μήνες.

Σκοπός της παράστασης αυτής είναι η κατανόηση των εφαρμογών της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη μάθηση. Απευθύνεται σε ηλικίες από οκτώ ετών και άνω, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει η προσδοκία να κατανοηθούν όλες οι λεπτομέρειες του εκάστοτε πειράματος. Το ακροατήριο λαμβάνει ερεθίσματα σχετικά με την επιστήμη και παράλληλα διασκεδάζει.

Ο αστροφυσικός Γιάννης Κοντογιάννης και η βιολόγος Κατερίνα Τσικαλάκη, υπεύθυνοι της παρουσίασης και της υλοποίησης των πειραμάτων, δείχνουν στην Ειρήνη και τον Αντώνη πόσο ανθεκτικό μπορεί να είναι ένα αυγό και φτιάχνουν σε πολύ μικρό χρόνο παγωτό, με υγρό άζωτο, μέσω των μεθόδων της μοριακής γαστρονομίας. Στη συνέχεια, τους ξεναγούν στον κόσμο των πυροτεχνημάτων, δημιουργώντας πολύχρωμες φλόγες και κατασκευάζοντας ένα πυροτέχνημα σε γυάλινο σωλήνα, χρησιμοποιώντας χλωρικό κάλιο και γλυκόζη από μια απλή καραμέλα!

 

 

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 105 - 24/5/2013

Η κ. Χαρά Μπρίντεζη, Διευθύντρια της βιβλιοθήκης του ιδρύματος Ευγενίδου, ξεναγεί την Ειρήνη Ανανώστου και τον Αντώνη Κουνέλη στους τρεις θεματικούς ορόφους, του κτιρίου της Λεωφόρου Συγγρού, συνολικής έκτασης 1.110 m².

Στη δεύτερη εκπομπή με θέμα το ίδρυμα Ευγενίδου μαθαίνουμε ότι κάθε χρόνο 32.000 επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε 47.000 βιβλία, 400 τρέχοντα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, 270 CD-ROMs και DVDs και 260 βιντεοκασέτες, που ανήκουν σε ένα ευρύ επιστημονικό πεδίο από τομείς όπως η Τεχνολογία, η Λογοτεχνία, οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Ναυτιλία, η Γεωργία, η Διοίκηση Επιχειρήσεων κ.α.

Το υλικό της βιβλιοθήκης είναι ανοιχτό προς όλους και επιπλέον, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να μελετήσουν με άνεση στους χώρους της καθώς υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Η κ. Μπρίντεζη μας πληροφορεί ότι σκοπός της λειτουργίας της βιβλιοθήκης είναι η διάχυση της γνώσης, μέσω της εκπαίδευσης, για την σωστή μεθοδολογία εντοπισμού πηγών. Στους χώρους της υπάρχει wi-fi και 10 τερματικά, για πρόσβαση στο internet, μέσω ασύρματου δικτύου. Πρόσβαση στις πηγές μπορεί να υπάρξει από οπουδήποτε, αφού λειτουργεί και ψηφιακά.

Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μία από τις ομαδικές ξεναγήσεις στους χώρους της βιβλιοθήκης, κατόπιν ραντεβού, με αναλυτικές παρουσιάσεις όλων των τμημάτων της ή να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά σεμιναριακά προγράμματα που διοργανώνονται κατά καιρούς για το ευρύ κοινό.

 

Πλανητάριο - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 104 - 17/05/13

Η διάχυση της επιστημονικής γνώσης και της προόδου της τεχνολογίας στην κοινωνία, με ένα τρόπο εύληπτο και κατανοητό, είναι έργο ιδιαίτερα απαιτητικό και με μεγάλη σημασία για το κοινωνικό σύνολο.

Ακριβώς αυτό το ρόλο έχει επιλέξει να επιτελεί το Ίδρυμα Ευγενίδου από την ίδρυση του και μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Πλανηταρίου, στην Ειρήνη Αναγνώστου και τον Αντώνη Κουνέλη.

Η πρώτη από τις έξι εκπομπές του Aegean Digital με θέμα το Ίδρυμα Ευγενίδου και τις ποικίλες δράσεις του μας παρουσιάζει, με τη βοήθεια του Διευθυντή του Πλανηταρίου και των συνεργατών του, μια μικρή αναδρομή στην σημαντική ιστορία του ιδρύματος και στη συνέχεια μας αποκαλύπτει κάποια από μυστικά του μαγικού κόσμου του Πλανηταρίου.

«Το νέο πλανητάριο, το οποίο φέτος σημειωτέων γιορτάζει τα 10 χρόνια είναι ένα από τα 5 καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο» αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος και προσθέτει «το μέγεθος του θόλου είναι 950 τ.μ. σχεδόν όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ. Ένας τεράστιος θόλος, ημικυκλικός, ο οποίος κυριολεκτικά καλύπτει τους θεατές, οι οποίοι κάθονται αμφιθεατρικά κι έτσι αισθάνονται ότι ενσωματώνονται στην όλη δράση αυτών που παρουσιάζονται.»

 
Scroll to top