Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018

Διαδραστική Έκθεση: Ύλη και Υλικά - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 107 - 07/06/2013

Η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνης Κουνέλης, συνεχίζοντας την επίσκεψή τους στο Ίδρυμα Ευγενίδη, βρίσκονται, σε αυτή την εκπομπή του Aegean Digital, στον πρότυπο εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος. Εκεί βρίσκονται 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να πειραματιστεί, έχει τη δυνατότητα να τα νιώσει με αισθήσεις όπως η αφή και μέσω αυτών γίνεται κατανοητό πώς λειτουργούν τα φυσικά φαινόμενα και οι νέες τεχνολογίες. Η έκθεση βρίσκεται σε τρεις ορόφους συνολικής έκτασης 1400 m², από τους οποίους το ισόγειο φιλοξενεί τη θεματική ενότητα «ύλη και υλικά», ο πρώτος όροφος «επικοινωνία με ήχο και εικόνα» και ο δεύτερος «βιολογία και βιοτεχνολογία».

Σε αυτό το χώρο μας υποδέχεται η κυρία Λύδα Αρνέλλου, Διδάκτωρ της Επικοινωνίας της Επιστήμης, για να μας εξηγήσει την καινοτομία της έκθεσης αυτής. Σε αντίθεση με το «μην αγγίζετε τα εκθέματα» που επιβάλλεται σε όλα σχεδόν τα μουσεία, στο Ίδρυμα Ευγενίδη, ο επισκέπτης μπορεί και πρέπει να αγγίξει το έκθεμα, να πατήσει κουμπιά, να μετρήσει δείγματα, να συνδυάσει υλικά μεταξύ τους, να τα ζυγίσει, να ακούσει ήχους τους οποίους μπορεί να συνδυάσει και να τους επεξεργαστεί με τα μέσα της τεχνολογίας στην αίθουσα με τα εικονικά κρουστά. Η έκθεση αυτή απευθύνεται κυρίως σε παιδιά άνω των 8 ετών και σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται περιοδικές δραστηριότητες και για μικρότερα παιδιά.

Στο ισόγειο, η Ειρήνη και ο Αντώνης, συναντούν τον αστροφυσικό Γιάννη Κοντογιάννη και προσπαθούν ανάμεσα σε ξύλο, μάρμαρο, ατσάλι, γυαλί και τεφλόν, με την αφή, χωρίς οπτική επαφή, να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα όμοια σε σχήμα και μέγεθος εκθέματα, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία τους. Σε μια επόμενη δραστηριότητα, υλικά τα οποία είναι, καουτσούκ, δύο διαφορετικά είδη ξύλου, ατσάλι, αλουμίνιο, και ένα συνθετικό υλικό, ζυγίζονται για να αποδειχθεί ότι ενώ έχουν διαφορετικό όγκο, είναι ισοβαρή. Μία άλλη δραστηριότητα που μας εξηγεί ο κύριος Κοντογιάννης, είναι το πώς ένα τζάμι υγρών κρυστάλλων από αδιαφανές, μπορεί να γίνει διαφανές.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη, να δει με λεπτομέρεια τα συνθετικά μέρη από τα οποία κατασκευάζεται μία σανίδα σερφ, να εφαρμόσει σε ένα κύκλωμα υλικά έχοντας μετρήσει την αγωγιμότητά τους και γενικά να βρει ευχάριστους τρόπους να έρθει σε επαφή με αντικείμενα και φαινόμενα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένος όπως οι οπτικές ίνες και η εσωτερική ανάκλαση αντίστοιχα.

Τέλος, ο κύριος Γιάννης Κοντογιάννης μας εξηγεί, παρουσιάζοντας μας ένα έκθεμα, πώς οι φακοί των γυαλιών μας φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, ολοκληρώνοντας την περιήγηση μας στο ισόγειο και την θεματική ενότητα «ύλη και υλικό» και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη εκπομπή, στην οποία θα περιηγηθούμε στον πρώτο όροφο, με θεματική ενότητα «επικοινωνία με ήχο και εικόνα».

 
Scroll to top