Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018

Διαδραστική Έκθεση: Ήχος και Εικόνα - Ίδρυμα Ευγενίδου - Εκπομπή 108 - 14/06/2013

Η εκπομπή Aegean Digital συνεχίζει να μας ξεναγεί στον πρότυπο εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος Ευγενίδη. Σήμερα συγκεκριμένα, η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνης Κουνέλης (που ανακαλύπτει στο χώρο της έκθεσης αόρατα drums με ειδικούς σένσορες, οι οποίοι ανιχνεύουν την κίνηση των χεριών και την μεταφράζουν σε ήχους), βρίσκονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, που στεγάζει τη δεύτερη θεματική της έκθεσης με τίτλο «Ήχος και Εικόνα».

Αρχικά βλέπουν πώς οι άπειρες ανακλάσεις του ήχου, μεταφέρουν έναν ψίθυρο, μέσω μιας λείας κοίλης επιφάνειας από ειδικό υλικό, σε μία άλλη, αρκετά μακριά, με την τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στα θέατρα που κατασκεύαζαν, όπως π.χ. στην Επίδαυρο.

Ο κύριος Δημήτρης Πετάκος, Ιστορικός της Επιστήμης, παρουσιάζει, αμέσως μετά, το αγαπημένο του έκθεμα, το οποίο έχει να κάνει με τη σύνθεση του φωτός. Σε τρεις προβολείς λευκού φωτός, τοποθετεί ένα πράσινο, ένα κόκκινο και ένα μπλε φίλτρο αντίστοιχα και ενώνοντας τις προβολές τους παρατηρούμε ότι το κόκκινο με το πράσινο μαζί, δίνουν το πορτοκαλί και αν προσθέσουμε σε αυτά και το μπλέ, γίνεται λευκό. Έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτό, πώς το ουράνιο τόξο δημιουργείται όταν το λευκό φως διέρχεται μέσα από ένα πρίσμα, ένα κρύσταλλο ή τις σταγόνες της βροχής, αυτό που ο Νεύτωνας απέδειξε, ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα, ότι δηλαδή το λευκό φως είναι σύνθετο και τα υπόλοιπα απλά.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα που ο Αντώνης και η Ειρήνη συναντούν στη διαδραστική έκθεση, είναι το «Διευθυντής Φωτογραφίας». Σε ένα στημένο σκηνικό μπορούμε να εφαρμόσουμε 3 διαφορετικά σενάρια μέσω του κατάλληλου φωτισμού, πατώντας στην οθόνη αφής, ανάλογα με το τρικ που θέλουμε να δημιουργήσουμε (π.χ. ξημέρωμα, νύχτα).

Κατόπιν ενημερωνόμαστε για το κατά πόσο πετύχαμε αυτό που έπρεπε να αποδώσουμε. Στη συνέχεια ο κύριος Πετάκος, μιλάει για τη συχνότητα του ήχου που καθορίζει αυτά που ακούμε και αυτά που δεν γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο αυτί (υπόηχους, υπερήχους). Ο ήχος με συχνότητα από 20Hz έως 20.000Hz πχ από ένα τζιτζίκι ή ένα αεροπλάνο γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί, ενώ από μια νυχτερίδα ή ένα σεισμό δεν γίνεται, γιατί είναι άλλης συχνότητας.

Η ξενάγηση της εκπομπής κλείνει με ένα έκθεμα – τύμπανο, στερεωμένο στην πλαϊνή πλευρά του κυλίνδρου του. Καθώς κάποιος χτυπάει την μεμβράνη του, δημιουργούνται ταλαντώσεις που σπρώχνουν τον αέρα και βγαίνει από τον ανοιχτό πάτο του, κινώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που είναι τοποθετημένα απέναντι. Στην επόμενη και τελευταία εκπομπή του Aegean Digital στο Ίδρυμα Ευγενίδη, η Ειρήνη και ο Αντώνης θα μας ξεναγήσουν στο τρίτο μέρος της έκθεσης με θέμα «βιοτεχνολογία».

 
Scroll to top