Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018

Νόησις: Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία - Εκπ 77 - 28/4/2012

Η Ειρήνη και ο Αντώνης σε αυτή την εκπομπή μας παρουσιάζουν την τρίτη και τελευταία μόνιμη έκθεση του Νόησις, αυτήν της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, η οποία είναι μοναδική στο κόσμο και έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από τη φιλοσοφία, τη τέχνη, τη στρατιωτική ιστορία, την πολιτική, τη θρησκεία και τις άλλες πτυχές του.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων. Κατασκευές όπως αργαλειοί, τριήρεις, ανυψωτικά συστήματα που χρησιμοποιούνταν στα θέατρα της εποχής για την ανύψωση του από μηχανής θεού, υδραυλικός τηλέγραφος που εφάρμοζε την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων 4 αιώνες πριν αυτή διατυπωθεί και πολλά άλλα εκθέματα, κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές και παρουσιάζονται στην έκθεση.

Νόησις: Τεχνοπάρκο - Εκπομπή 76 - 21/4/2012

Σε αυτή την εκπομπή η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνης Κουνέλης μας παρουσιάζουν το Τεχνοπάρκο του Κέντρου Διάδοσης των Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Νόησις. Το Τεχνοπάρκο αποτελεί ένα χώρο διάδρασης, όπου η γνώση συναντά τον επισκέπτη και κυρίως τα παιδιά. Στην έκθεση αυτή δεν πρόκειται να ακούσει κανείς από τους επισκέπτες την συνηθισμένη φράση που ακούμε στα μουσεία "βλέπετε, αλλά μην αγγίζετε!", αφού η φιλοσοφία του μουσείου είναι ο επισκέπτης να συμμετέχει ενεργά, να πρωταγωνιστεί και να μαθαίνει διασκεδάζοντας.

Νόησις: 'Εκθεση Τεχνολογίας Αυτοκινήτων - Εκπ. 75 - 14/4/2012

Η πρώτη από τις 3 μόνιμες εκθέσεις που συναντάμε στο "Νόησις" είναι η έκθεση Τεχνολογίας Αυτοκινήτων. Σε αυτή την εκπομπή η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνης Κουνέλης μας παρουσιάζουν αυτή την έκθεση και μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, αλλά και να γνωρίσουμε ξεχωριστά μοντέλα του αιώνα που μας πέρασε.

Κέντρο Νόησις: Κοσμοθέατρο & Προσομοιωτής - Εκπ. 74 - 7/4/2012

Σε συνέχεια της προηγούμενης εκπομπής, η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνη Κουνέλης περιηγούνται στο κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις" και σας παρουσιάζουν τις αίθουσες θεαμάτων. Αρχικά με τη βοήθεια του υπεύθυνου ειδικών εξοπλισμών και πληροφορικής, κ. Βασίλη Μάτσου, μας ξεναγούν στο Κοσμοθέατρο και μετά με τον υπεύθυνο προσομοιωτή, κ. Μιχάλη Παπουτσίδη μας παρουσιάζουν τον Προσομοιωτή.

Κέντρο Νόησις: Πλανητάριο - Εκπομπή 73 - 31/03/2012

Το Aegean Digital αυτή τη φορά βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις". Η Ειρήνη Αναγνώστου και ο Αντώνης Κουνέλης μιλάνε με τον Γενικό Διευθυντή του "Νοήσις", κ. Θανάση Κοντονικολάου, και σας δίνουν μία μικρή γεύση για το τι μπορεί να δει όποιος επισκεφθεί το Νόησις. Επίσης σας παρουσιάζεται το Πλανητάριο, η πρώτη από τις 3 αίθουσες θεαμάτων, τις οποίες θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στην επόμενη εκπομπή.

Scroll to top